Smještaj i domene

Dvije su osnovne stvari bez kojih web stranica nikako ne može funkcionirati. Na njih gledajte kao na hranu i vodu vašeg web projekta.

Smještaj

Mjesto na kojem se vaša web stranica, vaši mailove nalaze, stručno se naziva server, odnosno poslužitelj. Obično se radi o data centru, farmi servera koji poslužuju sve što vidite na internetu.

Moja, a i vaše stranice su sigurno pohranjene u data centru u Hrvatskoj, što također doprinosi i brzini učitanja stranice. Kao što ste već vidjeli na cijenama, prva godina hostinga je besplatna. Svaka iduća iznosi 300 kn / 39,82 €, što je  mjesečno dva bureka… A za tu cijeni dobit ćete prostor za vaše web projekte, a i službene email adrese što nas dovodi do:

Domene

Kako bi web stranica zaživjela na internetu, mora dobiti svoje “ime i prezime” po kojem ga posjetitelji mogu pronaći. Unutar paketa za izradu web stranice, dobit ćete potpuno besplatno otvaranje internacionalnih domena (.com .net .biz .info…).

Registracija traje godinu dana, nešto slično kao registracija motornog vozila. Obnova registracije iznosi 150 kn / 20 € godišnje. Također, moguće je otvoriti i nadnacionalnu domenu (.hr .de .it…) što ovisi o registraru svake željene zemlje.